Nederlander komt voor vuurpeloton

De Nederlander Ang Kiem Soei zal aanstaande zondag ter dood worden  gebracht in Indonesië. De 62-jarige Utrechter heeft in 2003 de doodstraf gekregen voor het produceren en verkopen van xtc-pillen in Indonesië.

Kinderen

Op last van de nieuwe Indonesische president Joko Widodo komt hij zondag met vijf andere terdoodveroordeelden voor een vuurpeloton. Ook de anderen zijn veroordeeld voor drugsdelicten. De Nederlandse advocaat Bart Stapert is naar Jakarta gereisd nadat zijn cliënt woensdag bericht kreeg van zijn executie. Soei heeft vier kinderen.

130 mensen

Sinds 2003 zijn er geen doodvonnissen meer uitgevoerd in het land. President Widodo heeft onlangs gezegd dat hij ‘nooit, nooit gratie zal verlenen in drugszaken’. Er zitten in Indonesië ongeveer 130 mensen in de dodencel, van wie 64 voor drugsmisdrijven. Er is door Nederland middels stille diplomatie tot op het hoogste niveau druk op Indonesië uitgeoefend.

Beatrix

In 1994 is de Nederlander Johannes van Damme (59) opgehangen in Singapore na een veroordeling voor smokkel van heroïne. Hij is de laatste Nederlander die ter dood is gebracht. De toenmalige koningin Beatrix heeft in die zaak nog vergeefs een brief aan de president van Singapore gestuurd.