Nederlander op catamaran met 1000 kilo coke (VIDEO)

De Engelse kustwacht heeft vorige week in de buurt van Cornwall een catamaran geënterd waarop meer dan 1000 kilo cocaïne werd aangetroffen. Onder de vijf opvarenden van de zeilboot bevond zich ook een Nederlander, de 27-jarige Raymond D. 

De overige bemanning bestond uit twee Engelsen, de zestigers Nigel Clark en Dean Waters, de Let Voldemars Gailis en de kapitein van het schip, de 48-jarige Richard Must uit Estland.

Nomad

De kustwacht onderschepte het zeiljacht Nomad donderdag jl toen het vanuit Ierse wateren op weg was naar Engeland. De catamaran werd naar de haven van Newlyn gebracht (zie video hieronder), geëscorteerd door de kotter HMC Vigilant van de Engelse maritieme autoriteiten. De actie was een samenwerkingsverband tussen Engeland, Ierland en het Maritime Analysis Operations Centre, een internationaal Europees centrum in Lissabon, dat zich bezighoudt met de bestrijding van drugssmokkel over zee.

Op vrij gegeven foto’s is onder andere te zien dat er een grote hoeveelheid plastic zakken met blokken cocaïne aan dek van de kotter Vigilant zijn gelegd.

Opvallend

Het is opvallend hoe vaak Nederlanders met drugs worden gepakt in het Verenigd Koninkrijk. De straffen zijn – zeker vergeleken met Nederland – fors. Zo werd in juli van dit jaar Peter W. veroordeeld tot 10 jaar cel voor de smokkel van 15 kilo coke. Zie ook het artikel Zij zitten vast in Engeland voor drugshandel. Daaruit blijkt onder andere dat Nederlanders op allerlei manieren flinke hoeveelheden drugs naar Engeland proberen te smokkelen, per zeiljacht, helikopter, privé vliegtuigje, ambulance, etc.