Nederlander opgepakt in Colombia

Volgens Colombiaanse media is er deze week een Nederlander aangehouden in een groot drugsonderzoek, samen met negen Colombianen. Het zou gaan om ‘Robert Vresweck’, alias El Holandés, El Mono of Hobby. Dat het heeft het plaatselijke Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Twee jaar

De groep wordt ervan verdacht in twee jaar vanuit Colombia 18 zendingen met cocaïne naar Midden-Amerika en Europa te hebben verzorgd. Vresweck (mogelijk verkeerd gespeld) werd aangehouden in het plaatsje Anserma Nuevo, in het departement Valle del Cauca. De andere verdachten zijn aangehouden in Medellín, Santa Marta, Barranquilla, Cartagena en Ciénaga. De politie heeft twee jaar onderzoek naar de groep gedaan.

Nederland

Ongeveer 2.000 kilo in zou kleinere schepen richting Panamá, Costa Rica en Honduras zijn verscheept, in acht transporten. Tien transporten gingen per schip naar havens in het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland, hoeveel is niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie schat de waarde van de omzet in Europa en Midden-Amerika op ongeveer 311 miljoen dollar. De groep zou hebben gehandeld met de toestemming van de “clan del Golfo”, op dit moment één van de belangrijkste criminele groepen in Colombia, aldus Colombiaanse media.