Nederlander opgepakt voor Russische autoriteiten

Een 54-jarige Nederlander die in België woont is op verzoek van de Russische autoriteiten afgelopen weekend opgepakt. Hij werd gezocht wegens internationale hasjsmokkel. Volgens de Gazet van Antwerpen liep bloemenhandelaar Henri de Lange in de buurt van Dendermonde in een fuik bij een verkeerscontrole.

Flora Holland

Henri de Lange is geboren in Anderlecht, maar heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is volgens de Gazet een bekende naam bij de Nederlandse bloemenveilingen. Zijn bedrijf Combiflor was een van de grote spelers op de veiling FloraHolland in Naaldwijk tot 2009. Toen werd een grote partij chrysanten die was besteld door Italiaanse zakenpartners van De Lange nooit betaald. De veiling bleef zitten met een strop van 2,5 miljoen euro. De Lange is volgens de Gazet sindsdien persona non grata bij de veiling.

Turnhoutse zakenpartner

De Lange bleef met zijn Turnhoutse zakenpartner Jef Brys en de firma Q Flower in Antwerpen actief. In 2012 werd Brys vermoord aangetroffen in een greppel buiten de Russische stad Sint-Petersburg. De Russische politie dacht dat Brys was gedood omdat die nog een fikse som geld te goed had van De Lange en Cubasova. De vriendin van De Lange is in Rusland veroordeeld als opdrachtgeefster van de moord. De Lange was verdachte maar werd niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs. De autoriteiten in Rusland onderschepten ook een aantal vrachtwagens met hasj, waarvan de Russen meenden dat ze aan De Lange konden worden gelinkt.

Invoer

De Russen willen De Lange nu vervolgen voor deze hasjhandel. Nederland levert geen onderdanen uit aan Rusland maar vanuit België zou dat wel kunnen. Henri de Lange kwam met een borgsom van 5.000 euro vrij maar het parket tekende beroep aan. De kamer van inbeschuldigingstelling van Gent zal nu beslissen of de bloemenhandelaar in de cel moet blijven of niet.