Nederlander schuldig aan een van de grootste cokesmokkel-operaties van Engeland

Op 18 juli vorig jaar werd het zeiljacht Marcia, afkomstig van de Azoren, zo’n 190 kilometer buiten de kust van Cornwall, geënterd door een kotter van de Engelse kustwacht. Aan boord van de Marcia bevonden zich 2 Nederlanders: de 61-jarige Maarten Peter P. en Emile S. (45).

Nadat het 20 meter lange zeiljacht was opgebracht naar de haven van Newlyn werd het schip doorzocht. Op verschillende plekken in de boot werd in totaal 2100 kilo cocaïne gevonden. Volgens Ty Surgeon, onderzoeksleider van de National Crime Agency, was de lading een van de grootste cocaïnevangsten in de Engelse geschiedenis. De lading heeft volgens de NCA een straatwaarde van een slordige 145 miljoen euro.

Maarten Peter P. werd deze week door een jury in Bristol schuldig bevonden aan de cokesmokkel. Hij hoort op 6 augustus zijn straf. In de regel zijn de vonnissen voor drugssmokkel in het Verenigd Koninkrijk vele malen hoger dan in Nederland. Zo werd de Nederlandse piloot John B. (53) bijvoorbeeld veroordeeld tot 23 jaar cel voor het smokkelen van 22 kilo cocaïne. Eerder dit jaar werd Raymond D. uit Grouw in Engeland veroordeeld tot 18 jaar cel voor betrokkenheid bij de smokkel van 1400 kilo cocaïne.

Emile S., die zich ook aan boord van het zeiljacht bevond toen het werd geënterd, werd vrijgesproken door de jury.

Lees ook Zij zitten vast in Engeland voor drugshandel 

 

Een deel van de lading cocaïne die werd gevonden op de Marcia.