Nederlander vast in xtc-onderzoek Barcelona

In Barcelona hebben de Nationale Politie en de Guardia Civil volgens persbureau EFE een criminele organisatie ontmanteld die in Europa, Australië en Zuid-Amerika xtc-pillen op de markt bracht.

Costa Rica

Er zijn zeven mensen aangehouden: vier in Barcelona, twee in Costa Rica en één in Colombia. Het onderzoek is begin dit jaar begonnen toen de politie een tip kreeg over een transport van 2.000 pillen van Barcelona naar Costa Rica, die daar vervolgens in beslag zijn genomen.

De agenten brachten daarna een netwerk in kaart van koeriers en zendingen met postpakketten. In Latijns Amerika gingen de pillen voor ongeveer tien euro per stuk van de hand.

Nederlander

Hoofdverdachten in Barcelona waren een man uit de Verenigde Staten en een Colombiaanse vrouw. In april zijn op het vliegveld van Barcelona 5.000 pillen gepakt. Daarna volgden 41.000 pillen in een huis in Barcelona en drie kilo MDMA-kristal in een ander pand in de stad.

De pillen werden aangevoerd en gekocht vanuit Nederland. Een Nederlander die de drugs naar Spanje vervoerde is aangehouden.

In verschillende ander landen zijn nog 72.125 pillen en ruim zeven kilo MDMA gepakt.