Nederlander vermoord op Filipijnen (UPDATE)

De 67-jarige Willem Geertman (foto) is dinsdag doodgeschoten op de Filipijnen. Hij werd in zijn kantoor in een plaatsje ten noorden van Manilla in zijn rug geschoten na een worsteling met twee mannen. De politie gaat uit van een overval, de Nederlander had net geld gehaald bij de bank. De twee daders zijn gevlucht met de tas waarin het geld zat.

 

(Foto: Bayaneurope)

Een woordvoerder van de Filipijnengroep Nederland (FGN) heeft dat bevestigd aan Crimesite. De FGN kende Willem Geertman goed en hoorde vandaag van het trieste nieuws. Volgens de woordvoerder was Geertman de laatste tijd veel bezig met de plattelandsontwikkeling op de Filipijnen. Hij hielp de lokale boeren door claims te leggen op stukken land die van boeren zijn, maar die ze niet krijgen van de lokale overheid.

Twee gewapende mannen stapten dinsdag binnen in het kantoor van Geertman. Na een worsteling met de Nederlander schoten ze hem in zijn rug. Volgens de woordvoerder van FGN komt het vaker voor dat activisten worden vermoord op de Filipijnen.

Lokale media melden dat Geertman directeur was van de niet-gouvernementele organisatie Alay Bayan dat onder meer strijdt tegen malaria. Hij zou al 46 jaar op de Filipijnen wonen en werkte samen met de boeren op het platteland.

Het zou niet de eerste keer zijn dat leden van Alay Bayan werden lastiggevallen. In 2004 werd hun kantoor in Angeles door onbekende mannen overvallen en geplunderd en werden werknemers vastgebonden.