Nederlanders aangehouden na plofkraak in Duitsland

Vrijdag waren er in het Duitse Aken en in Amersfoort plofkraken. Een paar uur na de kraak in Aken werden in de vroege ochtend in Brunssum (Nederland) vijf verdachten opgepakt.

Derde in een week

Er zijn ook woningen of verblijfplaatsen van verdachten doorzocht. Of er buit werd gemaakt is niet bekend. Arrestatieteams deden invallen, onder meer in in een loods in Brunssum. De verdachten zijn een 24-jarige Utrechter, een man van 28 uit Amersfoort, een man uit Diemen van 37 jaar en Amsterdammers van 30 en 34 jaar.

De plofkraak in Aken was de derde in de regio in een week. Doelwit was een geldautomaat in een supermarkt aan de Roermonder Strasse in Aken. In de regio Aken was dit de derde explosie van een geldautomaat binnen een week. Op maandag en dinsdag waren er plofkraken in Aken en in het Nederlandse Landgraaf. In alledrie gevallen ontkwamen de daders in een donkere auto.

Sinds het begin van het jaar zijn zeven pinautomaten in de grensregio Aken opgeblazen of opengebroken.

De recherche sluit niet uit dat de verdachten behoren tot de Nederlandse “Audi-groep” die vele kraken in Duitsland pleegde. De politie vermoedt dat een netwerk van 350 criminelen regelmatig vanuit Nederland opereert.

De Nederlandse politie werkt in het onderzoek met een database met glassplinters. Als er glassplinters bij een verdachte of in een auto worden gevonden kan dat worden gekoppeld aan een plaats delict omdat die splinters unieke kenmerken hebben, zoals een vingerafdruk.

Amersfoort

In Amersfoort zegt de politie te zoeken naar getuigen van een plofkraak op een pinautomaat aan de Wouda. Er zijn daar meerdere daders gezien die er op scooters vandoor gingen. De kraak vond rond 05.00 plaats. Door de ontploffing raakte de pinautomaat zwaar beschadigd. Brokstukken van het apparaat lagen tot op honderd meter afstand. Er raakte niemand gewond. De daders gingen er zonder buit vandoor.

De daders waren geheel in het donker gekleed en reden na de plofkraak in de richting van de wijk Kattenbroek.