Nederlanders, bolletjes, Santo Domingo

Het laatste half jaar komt het soms wekelijks voor: Nederlanders die gepakt worden met bolletjes cocaïne in hun maag die vanuit de Dominicaanse Republiek naar Europa reizen. De meeste worden ofwel direct op een lokaal vliegveld gepakt. Veel anderen lopen vast op vliegveld Barajas in Madrid. De regelmaat waarmee het voorkomt betekent dat netwerkjes vanuit Santo Domingo lucratieve mogelijkheden zien. Een flink deel van de slikkers wordt niet gepakt. Alexander de L. (foto) dus wel.

Zondag wilde hij op het vliegveld van Punta Cana op een vlucht naar Brussel inchecken. Maandagochtend vroeg had hij in het ziekenhuis 82 bolletjes ingeleverd. Zijn compaan Artur Jorge L. (foto onder) zelfs 91 bolletjes.  

De twee pretendeerden toeristen te zijn tussen de vele anderen die vanuit Punta Cana naar Europa vliegen. Maar de drugspolitie in de Dominicaanse Republiek (DNCD) zegt door te werken met profielen echte toeristen te kunnen onderscheiden van mogelijke bolletjesslikkers.

Onderzoek op het vliegveld met röntgenapparatuur toonde de aanwezigheid van de bolletjes aan. Daarna ging het naar het ziekenhuis waar ze onder medisch toezicht laxeertabletten kregen toegediend.

Volgen de DNCD is de volgende stap het informeren van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo. Waarschijnlijk zijn de twee vandaag voorgeleid aan de instructierechter.

De Nederlandse Mandy Pijnenburg zit nu vijf jaar vast in de Dominicaanse Republiek, nadat ze met 20 kilo was gesnapt. Er zijn aanwijzingen dat ze binnenkort vrijkomt.