Nederlanders gepakt via Belgische undercoveragent

Een Belgische undercoveragent heeft meegeholpen bij de aanhouding van een groep criminelen die een drugslijn had opgezet tussen Zuid-Amerika en Antwerpen. Onder de verdachten zijn ook enkele Nederlanders.

Aan het licht

Het bestaan van de drugslijn kwam aan het licht, nadat de Belgische justitie in dat land in 2016 een growshop sloot en enkele wietplantages oprolde. Het onderzoek leidde ook naar Nederland. In Amsterdam werden enkele waardevolle kunstobjecten in beslag genomen. Dit meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws op basis van eigen berichtgeving.

Plan

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat een 28-jarige man uit Hoegaarden het plan had opgevat om een coke-lijn te beginnen, van Zuid-Amerika naar Antwerpen. De politie kon de bewegingen van de criminelen volgen door een undercoveragent in te zetten die havenpersoneel ronselde om sporttassen met harddrugs uit een container te halen. Het vorige weekeinde werd de criminele groep definitief ontmaskerd. Daarbij werd 330 kilo cocaïne in beslag genomen die zat verbogen in 15 dozen met bananen – met een straatwaarde van 16 miljoen euro. Om hem niet op te laten vallen, werd naast vier verdachten ook de undercoveragent gearresteerd.

Bergruimtes

In een restaurant werden later nog eens negen verdachten aangehouden. Bij die actie werd 18.500 euro aan cash aangetroffen. In vier auto’s van verdachten vond de politie geheime bergruimtes, waarmee de drugs naar Nederland zouden worden vervoerd.