Nederlanders met heroïnerecord in Antwerpen

De politie heeft aan het begin van deze week in de haven van Antwerpen een container ontdekt met hierin ruim 1.100 kilo heroïne uit Iran. Nog nooit werd in België zoveel heroïne onderschept. De politie zegt dinsdag zes personen te hebben aangehouden.

Iran

Een gezamenlijk onderzoek van de Landelijke Recherche met Douane Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen leidde maandag 20 februari tot de doorzoeking van een container in de haven van Antwerpen. Deze container was eerder van een schip gelost en afkomstig uit Iran. De Douane vond bij de doorzoeking van de container in twee bakmachines een partij heroïne van 1131,7 kilo.

Bakmachines

De container met de bakmachines is dinsdag naar een loods in Heijen (Noord-Limburg) gebracht. De politie heeft in Heijen twee mannen, 39 en 41 jaar oud en beiden afkomstig uit Amsterdam, aangehouden. Ze waren op dat moment bezig de bakmachines te openen. Een derde persoon, een 57-jarige inwoner uit Sittard had het pand kort tevoren verlaten maar werd op de snelweg aangehouden. In Rotterdam zijn bij het bedrijf dat de container naar Heijen bracht in totaal drie mannen aangehouden. Naast de 28-jarige chauffeur van het transport die zonder vast woon- of verblijfplaats is, gaat het om twee 34-jarige mannen uit Rotterdam en Amersfoort.

Recordvangst

De vangst heroïne betekende een recordvangst voor België. In Nederlands is al eens eerder door de Landelijke Recherche een partij van 1.200 kilo in beslag genomen. De groothandelswaarde van de heroïne is ongeveer 17 miljoen euro. De totale straatprijs voor pure heroïne komt op ongeveer 34 miljoen euro. In de praktijk wordt pure heroïne echter zelden verkocht maar minstens één keer versneden. Dat brengt de uiteindelijke straatprijs van deze partij op rond de 68 miljoen euro. Het landelijke parket van gegeven Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. De politie zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten.

Zie ook:

Recordvangst heroïne in Bulgarije

Grote heroïnevangst in Duiven (UPDATE)