Nederlanders met ambulances vol drugs (UPDATE)

Vier Nederlanders en twee Britten zijn rond Smethwick, in de Engelse West-Midlands, aangehouden in verband met een ambulance die vol zat met drugs. De Nederlandse politie schat de waarde van de handel omgerekend op 10 miljoen euro.

Panelen

De ambulance werd aangehouden op een parkeerplaats. Aan boord was 270 kilo aan cocaïne, xtc, heroïne en amfetamine, die was verstopt achter panelen en onder de vloer. Twee van de verdachten waren gekleed in de outfit van ambulancepersoneel. Mogelijk waren de drugs met de uit Nederland afkomstige ambulance ingevoerd in Engeland.

Borgtocht

De Nederlandse verdachten zijn Olof S. (37), Leonardus B. (55), Dennis V. (28) en Richard E. (50). Een rechtbank in Birmingham heeft vier van hen in voorlopige hechtenis gezet en twee op borgtocht vrijgelaten. Twee verdachten zaten in de ambulance. De andere twee waren in de buurt aanwezig. Twee anderen zijn elders aangehouden.

Nederlands onderzoek

De arrestaties volgen op een Nederlands onderzoek waarover de politie vrijdag informatie naar buiten heeft gebracht. Het onderzoek liep al enkele maanden bij de Regionale Recherche Noord-Holland. Dit onderzoek richtte zich op het smokkelen van drugs in verborgen ruimtes in ambulances. De verdachten kochten oude ambulances en die werden door hen gebruikt als dekmantel voor zogenaamd ziekentransport tussen Engeland en Nederland.

Tien ambulances

Het Nederlandse onderzoeksteam richt zich in het onderzoek ook op het witwassen van crimineel vermogen. Het opsporingsteam in Nederland heeft in het kader van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Noord-Holland in dit onderzoek samengewerkt met de Belastingdienst en de Koninklijke Marrechaussee. Aansluitend op de aanhoudingen in Engeland heeft de Regionale Recherche doorzoekingen gedaan in Hoofddorp en Zwanenburg. Bij deze doorzoekingen werden in totaal tien ambulances aangetroffen.