Nederlanders in Duitsland veroordeeld voor uithalen 37 kilo coke

Nederlanders in Duitsland veroordeeld voor uithalen 37 kilo coke

Vier Nederlanders tussen de 17 en 22 jaar zijn donderdag door de regionale rechtbank in Bremen veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie en 2,5 jaar celstraf wegens de poging om 37 kilo cocaïne uit de containerhaven van Bremerhaven te smokkelen. Het Openbaar Ministerie had jeugdstraffen tussen de drie en vijf jaar tegen de Nederlanders geëist.

Amsterdam

Het proces tegen de verdachten vond plaats voor de jeugdkamer van de regionale rechtbank van Bremen. De vier verdachten waren volgens Nordsee-Zeitung ten tijde van het misdrijf tussen de 17 en 21 jaar oud. Op 3 april 2023 werden de vier Nederlanders vanuit Amsterdam naar Bremerhaven gebracht en voorzien van gereedschap om de cocaïne op te halen uit het havengebied bij de North Sea Terminal Bremerhaven. Twee mannen werd in het havengebied gearresteerd. Twee anderen werden opgepakt op een sportveld in het nabijgelegen dorp Imsum.

Bekentenis

De Nederlanders tussen de 17 en 22 jaar hebben bekend betrokken te zijn bij de drugssmokkel. Zij beweerden aanvankelijk geen idee te hebben dat er sprake was van cocaïnesmokkel, maar voor de rechtbank was het duidelijk dat zij, gezien de beloning van enkele duizenden euro’s, precies wisten wat er op het spel stond.

Volwassenenrecht

Drie Nederlanders tussen de 17 en 19 jaar zijn veroordeeld tot voorwaardelijke jeugdstraffen. Ze staan ​​nu drie jaar onder observatie en moeten snel op zoek naar werk en opleidingsplaatsen. Een 21-jarige verdachte wordt volgens het volwassenenrecht veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Hij is de enige die naar de gevangenis moet.

Gerekruteerd

Vier andere mannen tussen de 22 en 35 jaar worden nog afzonderlijk berecht. Zij zouden de vier jonge Nederlanders hebben gerekruteerd en ter plaatse geïnstrueerd hebben om de cocaïne uit te halen. Deze vier die later terechtstaan, zijn allemaal eerder veroordeeld voor drugsdelicten.