Belgen laten Rotterdamse verdachten lopen

Het parket van Antwerpen heeft onlangs twee verdachten van een internationaal opererende criminele organisatie zomaar laten lopen door een procedurefoutje. Het Openbaar Ministerie tekende geen beroep aan toen Ali D. (32) en Elvis D. (35, foto) de gevangenis wilden verlaten tegen betaling van een borgsom van 5000 euro. De twee zijn inmiddels spoorloos. Ze waren aangehouden op verdenking van de invoer van tenminste 37 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Ze werden beschouwd als leidende figuren die, naast zes andere verdachten, werkten aan drugsimport via bananenboten naar Antwerpen. De zaak was van oorsprong een Nederlands onderzoek.

De Rotterdamse politie tipte de Antwerpse collega’s op 19 mei 2010 dat een groep van voornamelijk Nederlanders en Belgen drugs zouden gaan “uithalen” in de haven van Antwerpen. De groep zou zich verzamelen in bioscoopcomplex Metropolis en ook kentekens waren bekend. Op 20 mei arresteren de Belgen de verdachten en nemen de 37 kilo cocaïne in beslag.

Ali D. en de Kosovaar Elvis D. figueren in een heel groot Rotterdams onderzoek naar handel en invoer van cocaïne en witwassen. Daarbij zouden een 60-tal verdachten in beeld zijn. Dit Artois-onderzoek richt zich voornamelijk op de invoer van cocaïne via de haven van Rotterdam.

In april 2010 is  30 kilo cocaïne aangetroffen in een koelcontainer met bananen. De club deed niet alleen importeren maar ook aan tussenhandel in Rotterdam. De opbrengsten van hun drugshandel zouden ze onder meer investeren in een Aquapark in Marokko.

Zie Misdaadreporter.