Nederlanders met 15 ton hasj bij Alicante (UPDATE)

Ten zuiden van Alicante is op volle zee door de Spaanse Douane een viskotter met naar schatting 15.000 kilo hasj geënterd. Het 25 meter lange schip voer zonder vlag en kwam vrijdagochtend vroeg op de radar van een douanepatrouille. De schuit maakte ooit deel uit van de Scheveningse vissersvloot.

Scheveningen

De “Trip Tender” (1951) werd ter hoogte van Cabo de Palos onderschept. Het had op dat moment een noordelijke koers. Om 02.30 gingen de Spanjaarden aan boord en arresteerden vier opvarenden: drie Hollanders en een Bulgaar.

De kotter maakte volgens Spaanse media vroeger deel uit van een vloot van drie oude viskotters waarmee al vanaf 1962 vanuit Scheveningen excursies voor visliefhebbers worden georganiseerd. Het schip had Maltese papieren aan boord maar blijkt niet geregistreerd te zijn op Malta.

Tip

De Spanjaarden kregen een tip van de Nederlandse politie over de kotter. Begin mei was de schuit vertrokken vanaf de haven van Stellendam met bestemming Pireus in Griekenland. De kotter is niet gevolgd maar wel in de gaten gehouden. In Barbate (aan de zuidwestelijke kust van Spanje) werd een tussenstop gemaakt. Vervolgens is er ergens op volle zee contact gemaakt met een schip waar de hasj aan boord is gebracht. De door de bemanning laatst opgegeven positie was op de drukke doorgaande scheepvaartroute boven Al Hoceima in Marokko.

De Trip Tender is naar de haven van Alicante gebracht. Het onderzoek is in handen van de Spaanse Nationale Politie en de Guardia Civil.