Nederlanders met 600 kilo gepakt in Brazilië

Vier mannen van Nederlands-Surinaamse afkomst zijn maandag aangehouden met 600 kilo cocaïne in de monding van de Amazone-rivier. De mannen waren aan boord van twee schepen die werden geënterd vlakbij het Braziliaanse eiland Marajó.

Suriname

Braziliaanse media schrijven dat de politie vermoedt dat de drugs waren doorgevoerd vanuit Suriname. De bestemming was de stad Belém, de grote stad in dat deel van het noordoosten van Brazilië. Het gebied ligt in de delta van de Amazone. Er zijn daar bijna geen wegverbindingen. De verdachten worden per schip naar Belém vervoerd, waar ze donderdag zullen aankomen.

Surinamers

Volgens de Braziliaanse autoriteiten vertoonde de cocaïne dezelfde kenmerken als een partij van 1.500 kilo die op 26 augustus werd onderschept in Amapá, het grensgebied met Frans Guyana. Bij die zaak werd een aantal Surinamers aangehouden.

De Braziliaanse autoriteiten zeggen dat de operatie is uitgevoerd door militairen, in samenwerking met federale politieagenten, nadat er informatie was uitgewisseld met ‘buitenlandse inlichtingendiensten’.