Nederlander opgepakt met 270 kilo heroïne

In Roosendaal heeft een arrestatieteam maandag een man aangehouden voor de smokkel van 270 kilo heroïne. Een vrachtwagen met de drugs was vanaf 2 november vanuit Italië naar Nederland in de gaten gehouden door Italiaanse observatieteams.

Iran

De achtervolging begon nadat er informatie was binnengekomen bij een Italiaans rechercheteam in Genua. Volgens die informatie was er op een boot vanuit Iran 270 kilo heroïne verstopt in een partij bouwmaterialen. Die boot zou in de haven van Genua aanmeren en daar gelost worden. Het team onderzocht de partij en vond daar inderdaad de heroïne. Op enkele kilo’s na werd de heroïne weggehaald. Vanaf dat moment zijn ze de partij gevolgd. Volgens de vrachtpapieren zou de vrachtwagen, waarin het geladen was, richting Nederland gaan. De Italiaanse autoriteiten vroegen een Europees onderzoeksbevel aan om de landsgrenzen te mogen overschrijden in het kader van het onderzoek naar de aflevering van de heroïne.

Drie dagen

De tocht, met Italiaanse rechercheurs van de Squadra Mobile di Genova en SCO di Roma, ging door Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk en België in de richting van Nederland en duurde drie dagen. Voordat ze onze landsgrenzen bereikten namen ze contact op met de Nederlandse autoriteiten. Er werd een Nederlands rechercheteam geformeerd en een arrestatieteam opgeroepen. Bij de grens werd de vrachtwagen opgevangen door de politie Zeeland-West Brabant en een arrestatieteam. De vrachtwagen werd heimelijk gevolgd tot aan een loods op een bedrijventerrein in Roosendaal. Nadat de vrachtwagen daar naar binnen was gereden en men was begonnen met het lossen van de lading viel het team binnen. Er waren twee personen aanwezig die werden aangehouden, de chauffeur en een 48-jarige man uit Roosendaal.

De chauffeur bleek van niets te weten en is kort na zijn verhoor in vrijheid gesteld. De verdachte Roosendaler zit nog vast.