Nederlanders opgepakt voor afpersvirus

Twee mannen van 18 en 22 jaar oud uit Amersfoort zijn opgepakt in een zaak rond een virus dat bestanden op computers blokkeert. Het virus meldt bij de blokkade dat er geld moet worden betaald om de bestanden te ontgrendelen. Het virus zou honderden slachtoffers in binnen- en buitenland hebben gemaakt.

De afpersers eisten een bedrag in bitcoins. De stromen in de digitale valuta zijn moeilijk in kaart te brengen en daarom maken criminelen er graag gebruik van. Een aantal mensen heeft daadwerkelijk betaald. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat en hoeveel geld de criminelen hebben verdiend.

De politie kwamen de verdachten op het spoor na een tip van het Kaspersky Lab, dat uitgebreid onderzoek deed naar het virus. De meeste slachtoffers komen volgens de ICT-beveiliger uit Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten werden enkele honderden mensen slachtoffer van het virus. In totaal zou het om zo’n 1500 personen gaan. Het virus werd per mail verspreid.