Nederlanders gepakt voor Duitse plofkraken

De Duitse politie heeft drie Nederlanders opgepakt die ervan worden verdacht achter een reeks plofkraken in Duitsland te zitten. Het gaat om mannen van tussen de 19 en 25 jaar oud. De laatste kraak die de mannen mogelijk hebben gepleegd, was afgelopen dinsdag in Emsbüren, net over de grens bij Oldenzaal.

De auto van de vermoedelijke daders werd daarna gezien ten zuiden van Hamburg. De politie heeft de auto toen in de gaten gehouden, en greep in toen de mannen er mee wilden wegrijden. De Duitse autoriteiten denken dat ze daarmee een nieuwe plofkraak hebben voorkomen.

Tientallen plofkraken in grensgebied

In het grensgebied met Duitsland worden de laatste maanden tientallen plofkraken gepleegd. In de staat Noord-Rijnland-Westfalen zijn er sinds het begin van dit jaar al meer dan zestig plofkraken gepleegd; in Neder-Saksen zijn het er rond de dertig. Beide deelstaten grenzen aan Nederland.

De Duitse politie meldde eerder al dat er vermoedelijk een Nederlandse groep achter die reeks zit. Onderzoek moet uitwijzen hoeveel kraken de drie verdachten die nu zijn opgepakt hebben gepleegd; mogelijk zijn er meerdere groepen actief. Deze week werden ook al drie Duitsers gepakt die mogelijk veertien plofkraken hebben gepleegd.