‘Nederlanders plegen plofkraken in Duitsland’

De Duitse politie is op zoek naar een groep criminelen die mogelijk in Nederland verblijft, die tientallen plofkraken hebben gepleegd in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Sinds begin van dit jaar zijn daar 31 plofkraken gepleegd, waarschijnlijk door een Nederlandse groep die in wisselende samenstelling werkt.

De Duitse justitie denkt dat het gaat om een groep Moldavische criminelen die in Nederland verblijft. Daarom is de hulp ingeroepen van de Nederlandse politie. Noordrijn-Westfalen ligt aan de Nederlandse grens bij de provincies Limburg en Gelderland en Overijssel. De groep wordt niet alleen verantwoordelijk gehouden voor plofkraken, maar ook voor inbraken bij onder meer juweliers.

Snelle auto’s

De daders maken gebruik van snelle auto’s, zoals een Audi RS 4, waarmee ze naar Nederland vluchten. Bij een achtervolging van de Duitse politie reden de daders snelheden van boven de 250 kilometer per uur. Ze wisten op die manier politieauto’s van zich af te schudden, en ook een Duitse politieheli raakte de daders kwijt.

Van de 31 plofkraken die dit jaar zijn gepleegd, mislukten er acht. Bij de ontploffingen raakten een aantal gebouwen zwaar beschadigd. Er zijn nog geen bewoners of omstanders gewond geraakt, maar de politie vreest dat dat wel gaat gebeuren.