‘Nederlanders achter ruim honderd Duitse plofkraken’

In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, die aan Nederland grenzen, zijn dit jaar al meer dan honderd plof- en ramkraken geweest. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse politie, die een groep Nederlandse criminelen als verdachte ziet in de meeste zaken.

In de eerste maanden van dit jaar werden in de twee deelstaten al meer kraken gezet dan in heel 2015. De Nederlandse criminelen wijken uit omdat de Nederlandse geldautomaten steeds beter beveiligd zijn.

Snelle Audi’s

In Noord-Rijnwestfalen zijn dit jaar al 80 plof- en ramkraken gepleegd, terwijl dat er in 2015 67 waren. In Nedersaksen zijn dat er dit jaar 67, tegen 28 in heel 2015.

De Duitse politie stelt dat er zo’n 150 Nederlandse Marokkanen rond Utrecht en Amsterdam verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de kraken. De groep zou een kraak zetten bij Duitse geldautomaten en dan in razendsnelle auto’s, voornamelijk Audi’s, terug naar Nederland rijden.

Nieuwe kraak

Afgelopen weekend was er opnieuw een kraak bij een geldautomaat in Papenburg, even over de grens bij Groningen. Dat criminelen maakten een onbekend geldbedrag buit.

In februari kwamen twee criminelen die een kraak zouden hebben gepleegd om het leven nadat ze met een auto crashten. In maart gebeurde dat nog eens, toen kwam nog een crimineel om het leven.