Nederlanders runden piramidespel in VS

Een Nederlands echtpaar uit Wieringerwerf is op verzoek van justitie in Amerika aangehouden vanwege het organiseren van Ponzi-schemes, ofwel piramidespelen. Het echtpaar Pieter en Heintina R. runde een groot aantal online beleggingsites en wist meer dan 3 miljoen dollar buit te maken. Onlangs werden ze opgepakt door de Nederlandse politie op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.{jcomments on}

De twee oplichters wisten Amerikaanse burgers zo ver te krijgen dat ze geld stopten in investeringsprogramma’s met namen zoals Oxford Savings Club, AceInvest, MiAmigo Services, AceXchange, We Let Your Money Grow, Dollar Dazzler, Petheldia, X-Wire en Happy Society. De meeste deelnemers zagen hun investering in rook op gaan.

R. opereerde vaak onder het alias ‘Pedro Dispenza’. Investeerders werd gevraagd een relatief klein bedrag in te leggen en er werden gouden bergen in het vooruitzicht gesteld. Het lijkt in diverse gevallen te gaan om pyramidespelen.

In de VS regende het klachten van beleggers, maar ook in Nederland liggen er verdenkingen tegen het tweetal. Het Functioneel Parket onderzoekt de verschillende zaken.

Morgen wordt de echtgenote voorgeleid en wordt besloten of ze in voorlopige uitleveringsdetentie wordt genomen. Als de twee worden uitgeleverd en berecht in de VS hangt ze een straf boven het hoofd van 20 jaar in een federale gevangenis.

Meer bij de Wereldomroep en in de regionale pers van de staat Illinois, waar het echtpaar actief was.