Nederlanders staan terecht voor designer drug

In het Schotse Edinburgh staan twee Nederlanders terecht voor het produceren van de zeldzame designer drug N-Bomb. Volgens de Britse Mirror staat in het dossier dat de waarde van de drugs is geschat op (omgerekend) bijna 6,4 miljoen euro.

Zegels

De zaak dateert al van enige jaren geleden. De Nederlanders Mitchell Lotz (27) en Robin Semak (29) arriveerden toen in hun flat in Greenock, Schotland, toen de politie daar een doorzoeking deed. In het appartement waren hoeveelheden chemicaliën en drugs aanwezig. Ook lagen er ongeveer 1.150.000 zegels die nog moest worden gedompeld in de vloeibare N-bome. Er lagen ook 17.500 met N-bome bewerkte zegeltjes. De twee hebben bekend in 2013 en 2014 bezig te zijn geweest met de productie van N-bome.

LSD

N-bome wordt ook wel “N-Bomb” genoemd. De stof is een fenethylamine, 2C-C-NBOMe of 25C-NBOMe of NBOMe-2C-C. Het is een verbinding die al wel al heel lang bekend is maar pas in 2010 online werd verkocht. Het werkt psychedelisch, zoals LSD, maar er zijn ook euforische effecten die doen denken aan xtc.

De dosering is extreem laag. Er zijn mensen overleden aan de effecten van N-bome, volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) waren dat er in de Verenigde Staten 17 in 2013. Zie hier meer documentatie over de drug.

De rechter in Edinburgh High Court heeft nader onderzoek gelast in de zaak.