‘Nederlanders verbrandden Colombiaan’

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen heeft in Spanje en Nederland twee Nederlanders laten aanhouden die worden verdacht van de moord op de Colombiaan Obrison Cartagena Correa (31) in 2010. Ook een bekende Belgisch-Griekse horeca-ondernemer uit Antwerpen zit ervoor in voorlopige hechtenis. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het zwaar verminkte lichaam van de Colombiaan werd op op 6 mei 2010 door een wandelaar in Brasschaat gevonden.

De resten lagen in de struiken en waren deels verkoold. Na dna-analyse en door het verspreiden van een tekening van een tatoeage van het slachtoffer stelde de politie vast dat het ging om Cartagena Correa.

Strafexpeditie

De recherche in Antwerpen denkt nu dat Cartagena Correa deel uitmaakte van een driekoppige strafexpeditie die door een Colombiaanse criminele organisatie naar Nederland was gestuurd om uit te zoeken wat er met een partij van 200 kilogram cocaïne was gebeurd. De partij was ingevoerd via de haven van Antwerpen, waar de drugs spoorloos verdwenen. 

Banana's

Toen de Nederlanders de Colombianen op bezoek kregen, verwezen ze hen door naar de organisatie rond de 78-jarige Griek Eleftherios Papadatos, die aan de Sint-Paulusplaats het café Banana’s (foto) uitbaatte. De Griek zou de partij cocaïne hebben verduisterd. Tegen zijn partners in Nederland had hij beweerd hij dat er niets in de container te vinden was.

De Colombianen ontvoerden vervolgens Papadatos en ene Carl P., die de Colombianen er schijnbaar van overtuigden dat zij de drugs niet hadden gestolen. Daarna richtten de Colombianen zich opnieuw op de Nederlandse zakenpartners.

Bijtwonden

De Nederlanders draaiden volgens de recherche toen de rollen om en overmeesterden Cartagena Correa. Hij werd neergeschoten en in brand gestoken. Op het lichaam van de Colombianen zaten ook opmerkelijke bijtwonden.

De bejaarde Griekse Papadatos, zat al in het huis van bewaring op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij is aangehouden in zijn cel.

Wie de opdrachtgevers van de Nederlanders zijn is nog in onderzoek.