Nederlands bedrijf bestelde 423 kilo heroïne

In een vrachtwagen die op weg was naar Nederland is aan de grens tussen Roemenië en Bulgarije een grote partij heroïne gepakt: 423 kilo. De zending zat in een vrachtwagen met terracotta tegels en was volgens de Bulgaarse autoriteiten afkomstig uit Iran, aldus Bulgaarse media.

Voedingsmiddelen

De vrachtwagen was vanuit Roemenië Bulgarije binnengekomen bij Lom aan de Donau. De chauffeur was een Bulgaar. Bij controle bleek uit de papieren bleek dat de afzender niet eerder terracotta tegels had gestuurd en en dat de Nederlandse firma waar de zending was geadresseerd normaal gesproken voedingsmiddelen importeert.

In 17 dozen met tegels vonden de douaneambtenaren vervolgens 400 in nylon gepakte blokken met geperste heroïne.

Centraal Azië

Nederland is de belangrijkste bestemming in Europa. Vanuit Rotterdam gaat het onder meer naar Spanje en Frankrijk maar vooral naar de grote markt van het Verenigd Koninkrijk. De laatste jaren wordt heroïne niet meer, zoals voorheen, over de weg via Turkije aangevoerd, omdat dit land de opsporing sterk heeft opgevoerd.

Heroïne gaat nu vanuit Afghanistan ofwel naar Iran ofwel naar Centraal Azië. Van daaruit voert de route door de voormalige Sovjetrepublieken als Oekraïne en Moldavië, via onder meer Roemenië naar het westen.

Zie voorgaande berichten:

Iraanse heroïnevangst in Brabantse loods

Nederlanders met heroïnerecord in Antwerpen