Nederlands fregat onderschept drugs

Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën heeft vorige week 320 kilo ‘gemengde’ drugs onderschept. De actie vond plaats in de Caribische Zee tussen Venezuela en Jamaica.

Door onze correspondent

In het kader van de internationale drugsbestrijding nemen schepen van de Nederlandse marine en Kustwacht deel aan Carib Venture, een samenwerkingsverband tussen diverse landen onder leiding van de Verenigde Staten.

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën voert patrouilles uit in de Caribische Zee, maar de Kustwacht/ Defensie heeft ook de beschikking over twee maritieme verkenningsvliegtuigen van het type Dash-8.

Lancha

Een van deze vliegtuigen ontdekte vorige week een lancha, de Zuid Amerikaanse benaming voor een bepaald type snelle boot, waarop het marineschip de achtervolging inzette. Nadat de Alouette III boordhelikopter was ingezet werd de smokkelboot tot stoppen gedwongen.

De 4-koppige bemanning had inmiddels pakketten drugs overboord gezet maar deze werden door de marine weer opgevist. De inhoud bleek een combinatie van marihuana, hasj en MDMA te zijn, in totaal 320 kilo.

Bij aankomst van het marineschip, gaf de bemanning van de smokkelboot zich over. Het Amerikaanse Law Enforcement Detachment, dat speciaal voor deze acties meevaart, heeft de boot en de drugs in beslag genomen. De verdachten zijn aangehouden.

Dit is de vierde drugsvangst voor Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Eerder dit jaar onderschepten zij 850 en 600 kilo cocaïne en 400 kilo marihuana.