Nederlands internetknooppunt gaat naar VS

De meerderheid van de leden van het Nederlandse internetknooppunt AMS-IX wil gaan uitbreiden naar de Verenigde Staten. Een groot deel van het Nederlandse internetverkeer gaat via de AMS-IX en als het bedrijf gaat uitbreiden naar de Verenigde Staten, kunnen Amerikaanse geheime diensten als de NSA mogelijk Nederlandse data zonder problemen inzien.

Als een niet-Amerikaans bedrijf een afdeling in de Verenigde Staten opent, valt het gehele bedrijf onder de Patriot Act en de FISA-wet. De Amerikaanse veiligheiddiensten kunnen dan zonder problemen het internetverkeer dat via AMS-IX verloopt opvangen.

Er moet daarvoor wel een tap worden geplaatst, er worden in principe geen data door AMS-IX opgeslagen. Desondanks waren veel leden van het internetknooppunt ongerust.

Ontsnappingsroute

Bestuurslid Alex Bik heeft gezegd een truc te onderzoeken waardoor het Nederlandse verkeer toch niet onder de wetten vallen. Vorige week lekte er een juridisch advies waaruit bleek dat de Amerikaanse vestiging een eigen vereniging zou moeten oprichten, dat een soort samenwerkingsverband met de Nederlandse AMS-IX aangaat.

De AMS-IX zou dan tegen betaling een adviserende rol spelen. De advocaat van AMS-IX zei in het gelekte advies echter dat het lang niet zeker was dat daardoor de Amerikaanse spionagewetten daadwerkelijk omzeild kunnen worden.

'Tegenstander van spionage'

Bestuurslid Bik zegt zelf tegenstander te zijn van de verregaande Amerikaanse spionage. 'Zelf zet ik daar geen voet op de boden en de komende jaren zullen zij mij daar ook niet gaan zien', stelt Bik tegen NuTech. Hij vindt echter dat de dure Amerikaanse markt opengebroken moet worden.