Nederlands-Marokkaanse profvoetballer krijgt 2 jaar cel

De 23-jarige Nederlandse Marokkaan Ismail H’Maidat (foto), voormalig profvoetballer van onder andere AS Roma en KVC Westerlo, is maandag door de rechtbank in Turnhout (België) veroordeeld tot 26 maanden cel. Hij is schuldig bevonden aan verschillende gewapende overvallen op onder andere een warenhuis, een benzinestation en diverse wedkantoren. 

H’Maidat pleegde de vijf overvallen in België samen met de Nederlander Alexandre de C. (23). De buit bedroeg enkele duizenden euro’s. H’Maidat en De C. werden in februari van dit jaar opgepakt. De C. kreeg 20 maanden cel.

Telecomgegevens

De politie was het duo op het spoor gekomen dankzij camerabeelden. Uiteindelijk deden kenteken- en telecomgegevens het tweetal de das om. H’Maidat ontkende de beschuldigingen. Volgens hem had hij zijn auto uitgeleend op de tijdstippen dat deze werd gebruikt bij de overvallen. Walter Damen, de advocaat van H’Maidat, had er op gewezen dat er geen dna van zijn cliënt was gevonden op de plaats delict. Het Belgische Openbaar Ministerie had 4 jaar cel tegen H’Maidat geëist.

FC Twente

Ismail H’Maidat werd in Enschede geboren. Tot zijn twaalfde zat hij in de jeugdopleiding van FC Twente. Vervolgens speelde hij bij verschillende clubs in Engeland (Crystal Palace) en België. In 2014 vertrok hij van Anderlecht naar Brescia. In 2016 betaalde AS Roma drie miljoen euro voor hem, maar hij speelde nooit voor de club. Volgens de Gazetto dello Sport verdiende hij er 10.000 euro per maand. Omdat hij niet aan spelen toekwam, werd hij verhuurd aan KVC Westerlo.