Nederlands stel gepakt met wapenarsenaal in Spanje

Een Nederlands echtpaar is gearresteerd bij La Jonquera op de Spaans-Franse grens met een busje vol wapens. Daaronder mortieren en machinegeweren, ondermeer uit de Tweede Wereldoorlog. Het stel heeft verklaard de wapens te hebben gekocht van een handelaar in Forallac (Catalonie). De man is aangehouden omdat hij geen vergunning heeft om wapens te verkopen. In zijn huis vindt een doorzoeking plaats.

Luchtafweergeschut

In de bestelbus vond de politie onder andere een machinegeweer met statief, in 1944 geproduceerd door de Spaanse wapenfabrikant Alfa, drie mortieren, negen mortiergranaten, een lader met munitie, luchtafweergeschut, een bajonet en een gasmasker. De vondst van de wapens was min of meer toevallig. Bij een routine controle van de Spaanse politie en belastingdienst werden voertuigen die op de AP-7 snelweg reden, aan de kant gezet. Toen kwam het busje met wapens in het vizier van de agenten.

Boot

De twee zeiden ze gekocht te hebben op een boot die ligt afgemeerd in een haven aan de Costa Brava. De wapenhandelaar zou nog meer wapens op de boot hebben. Het openbaar ministerie in Figueres leidt het onderzoek naar de zaak. De twee Nederlanders blijven voorlopig vast zitten op verdenking van illegale wapensmokkel.