Nederlandse (18) vast in Lima met drugs

Het was weer raak deze week op het vliegveld Jorge Chávez in Lima, Peru. Zes buitenlanders die probeerden in hun bagage cocaïne mee te nemen zijn gepakt. Drie Spanjaarden, een Hongaarse, een Duitser en een Nederlandse van 18 jaar. De Spanjaard (48) had bijna 13 kilo in zijn bagage, in flessen shampoo. Een andere Spanjaard had de coke verpakt in verpakkingen van voedsel en de derde Spanjaard stopte negen blokken van een kilo cocaïne in zijn koffer. Het Nederlandse meisje Essafi K. (18) had ruim 14 kilo cocaïne, geïmpregneerd in kleding, in haar koffer. Na de break video van de Lurigancho gevangenis.

  Een week eerder arresteerde de politie op de luchthaven een 20-jarige Nederlander (Alan R.) met 4,8 kilo coke in zijn bagage. Er zitten in Peru nu 119 Nederlanders vast, de meesten voor cocaïnesmokkel. Ze worden doorgaans veroordeeld tot een flink aantal jaren cel.

Hun detentie is vaak in de gevangenis San Juan de Lurigancho, een oude overbevolkte instelling waar meer dan 10.000 gevangenen verblijven. Dat is een andere gevangenis dan die waar Joran van der Sloot vast zit. Van der Sloot zit in de Castro Castro-gevangenis, waar alleen zwaar gestraften zijn ondergebracht.

Op dit moment ligt er een WOTS-verdrag met Peru klaar. Dat maakt het mogelijk voor onherroepelijk afgestraften op termijn hun straf in Nederland uit te zitten. De Raad van State moet dat nog goedkeuren.

De beelden in onderstaande reportage geven een indruk van de omstandigheden in de gevangenis. Op 44 seconden beelden van de psychiatrische afdeling, waar het permanent schemerig is.

Op 2.17 seconden het verhaal van een jongen (lang haar buiten, kort haar binnen) die ten onrechte werd veroordeeld voor de moord op een vijf-jarig meisje. Inmiddels is de echte dader gepakt en veroordeeld, maar hij zit, door de bureaucratie, jaren later nog steeds vast in Lurigancho. Zo zitten er ook mensen die gewoon vergeten zijn, maar geen geld hebben voor een advocaat om eruit te komen.

{youtube}uAxwsXO4aSU{/youtube}