Nederlandse cyberpolitie wil hacken

Nederland speelt een centrale rol in de strijd tegen cybercriminaliteit. Althans, dat schrijft NRC Handelsblad. Bij het KLPD zijn twee Amerikaanse agenten (van FBI en Secret Service) gestationeerd bij een speciaal team van dertig rechercheurs, het Team Hgh Tech Crime (THTC). Doordat Nederland goede providers en goede verbindingen heeft is het ook een belangrijk steunpunt voor internetcriminelen. Een groot knooppunt zoals Amsterdam trekt ook ‘rotte appels’ aan. Registratiegegevens van providers zijn vaak ‘een farce’. Vandaar dat er bij de internationale cybercrime-cops grote aandacht voor Nederland is.

De vraag is of een team van dertig mensen voldoende is om de grote vloed aan criminele netwerken uit Oost-Europa in Nederland buiten de deur te houden. Misschien daarom ook dat het THTC samenwerkt met high-tech beveiligingsbedrijven.

De chef van het team zegt zelf dat het allemaal niet genoeg is en hij pleit met name voor meer bevoegdheden. Servers zijn vaak geschakeld met servers in meerdere landen. Toen de politie het Bredolabnetwerk aan het oprollen was, liep het netwerk door via servers in Frankrijk waar de Nederlandse politie niet onmiddellijk bij kon.

In de NRC zegt de chef van het THTC in ‘heel bijzondere gevallen’ te willen ‘binnentreden’ in computers of servers van verdachte gebruikers. Hacken dus, in het geval van Bredolab op en Franse server.

De vraag is natuurlijk of het speciale high-tech team de politie met alle know-how altijd de verleiding kan weerstaan om de krachten te meten met de beveiliging van verdachte subjecten.

Lees ook:

Bredolab niet uitgeroeid

‘Politie overtrad de wet bij botnets’

NR rolt computer netwerk op UPDATE