Nederlandse ‘drugsbaron’ uitgeleverd aan Rusland

De Nederlandse drugsverdachte Guido “Willy” W. (58) is dinsdag door België uitgeleverd aan Rusland. Hij zou tonnen aan cocaïne vanuit Latijns-Amerika via Russische havens naar West-Europa te hebben gesmokkeld. Volgens het Algemeen Dagblad traceerde de Russische politie hem in 2013 in Belgisch Limburg.

Polyethyleenkorrels

Guido W. staat in Rusland terecht voor de oprichting van een criminele organisatie en grootschalige drugshandel. De naar Rusland verscheepte drugs zat verstopt tussen legale exportladingen, meestal polyethyleenkorrels. Vanuit Russische havens gingen er drugstransporten naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Kroongetuige

Guido W. stond jarenlang internationaal gesignaleerd. Het onderzoeksteam ontdekte dat vrouw en dochter van W. in België woonden.

In Antwerpen is W. begin 2015 tot een gevangenisstraf van 54 maanden veroordeeld voor drugsfeiten maar bleef op vrije voeten. Er liep nog een hoger beroep.

In Panama zit een andere verdachte in de Russische zaak in de cel. Dat is de Brit Leo Francis M.. De Russen stellen dat in de cokehandel W. de rechterhand was van deze Brit was.

Er is een kroongetuige in Rusland die belastende verklaringen tegen de twee heeft afgelegd: de vermogende Vadim Petrov, die grootaandeelhouder is van de ondernemingen Moskol en Monacall.