‘Nederlandse familie pleegde tientallen inbraken’ (UPDATE)

Voor een rechtbank in het Duitse Osnabrück komt binnenkort een aantal leden van een Nederlandse Roma-familie voor die meer dan 100 inbraken in Nederland, Duitsland en België, en in Denemarken zouden hebben gepleegd. Dat meldt Europol.

Overijssel

Zeker elf mensen zijn opgepakt, schrijft Europol. Het totaal aantal verdachten is 21, onder wie zeven vrouwen. Hun thuisbasis was een niet nader genoemde plaats in de provincie Overijssel gepland, mogelijk Enschede. In Enschede en Utrecht zijn huizen van verdachten doorzocht.

Boerderijen

Doelwit van de daders waren boerderijen en vrijstaande huizen waar voor zo’n 150.000 euro aan schade is gereclameerd. De inbrekers opereerden steeds in andere teams met wisselende auto’s die veelal op naam van katvangers stonden.

Het politieonderzoek liep bijna anderhalf jaar, vanaf april 2017. Dagblad TC/Tubantia schrijft dat volgens de Duitse politie de familie al in 2012 in beeld kwam. Toen had vooral Enschede te maken met een inbraakgolf. De politie telde destijds in totaal 54 verdachten, die in totaal voor meer dan drie ton aan gouden sieraden zouden hebben gestolen. Veel van die verdachten bleken te kunnen worden gelinkt aan de Roma-familie.