Nederlandse gebruikers ddos-site opgepakt

Rechercheurs van de eenheid Noord-Nederland hebben zes mensen aangehouden die de website webstresser.org zouden hebben gebruikt. Bij die site konden ddos-aanvallen worden gekocht. De naam van de actie van de politie was: Operation Power Off.

Beheerders

De Nederlandse en buitenlandse politie had de site al op 24 april lamgelegd. Een ddos-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor de klanten of bezoekers. Bij deze actie werden ook al vier vermoedelijke beheerders van deze website, in onder andere Servië en Kroatië, opgespoord. In Canada en het Verenigd Koninkrijk werden ook acties ondernomen op vermoedelijke beheerders.

NCA

Naar aanleiding van het Nederlandse opsporingsonderzoek ging recherche langs bij zes verdachten uit Drenthe (2), Friesland (3) en Groningen (1), die worden verdacht van het gebruiken van webstresser.org om ddos-aanvallen te plegen. De verdachten zijn de afgelopen weken allemaal aangehouden.

Het Nederlandse opsporingsonderzoek werd gestart op basis van informatie van de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk. De infrastructuur van webstresser.org bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie over de website kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelwitten worden achterhaald. De doelwitten waren klein en groot. Ook waren er websites doelwit die de overheid rekent tot de vitale infrastructuur.