Nederlandse gevangene klaagt Belgische staat aan

Een Nederlandse gevangene die in een Belgische cel vast zit, klaagt de Belgische staat aan omdat de omstandigheden in de gevangenis slecht zijn. Hij zit al vier jaar in voorarrest in Vorst, waar hij nauwelijks mag douchen en zijn kleding bijna niet verschoond wordt.

Dat meldt de NOS. De cipiers in de gevangenis in Vorst staken al een paar weken tegen bezuinigingen. Daardoor is de Nederlander nauwelijks buiten zijn cel geweest en krijgt hij al een maand geen bezoek. Hij moet een emmer als toilet gebruiken, en heeft geen stromend water. Ook staat er schimmel op de muren.

Dwangsommen

De gevangenis in Vorst staat bekend als slecht onderhouden en overbevolkt. De Nederlander is dan ook niet de enige die de Belgische staat aanklaagt: honderden gevangenen hebben dat de afgelopen maand al gedaan. Met succes: afgelopen week legde de rechtbank de Belgische staat zo’n 400 keer een dwangsom op.

Waar de Nederlander precies voor vast zit, is niet bekend gemaakt. Hij is nog niet veroordeeld, en moet al vier jaar op zijn proces wachten.

Lees ook:

Spanning in Belgische gevangenissen door staking

Grote opstand in Belgische gevangenis