Nederlandse handelaar verdachte heling nazi-kunst

In een Duits onderzoek naar roofkunst door Nazi’s heeft de Duitse politie de Nederlandse kunsthandelaar Steven M. als verdachte aangemerkt. Het Landeskriminalamt in Berlijn verdenkt M. met zeven Duitsers van heling van gestolen kunst.

Hitler

M. zit niet vast. Volgens De Telegraaf is de in Antwerpen wonende kunsthandelaar momenteel op vakantie in Griekenland. Drie Nederlandse prové-speurders hebben in samenwerking met de Duitse politie door onder meer undercoveroperaties verloren gewaande kunstschatten uit de privécollectie van Adolf Hitler gevonden.

SS’ers

Arrestatieteams deden donderdagochtend op meer dan twintig plaatsen in Duitsland invallen bij nazaten van SS’ers en van in de naoorlogse Neurenberg-processen veroordeelde Duitse grootindustriëlen en ook bij kunsthandelaren. Er is nog geen van de acht verdachten opgepakt. De politie kreeg tientallen kunstwerken in handen die in opdracht van Hitler zijn gemaakt. Veel stukken werden als verloren beschouwd.

Achtertuin

Het gaat onder meer om beelden van paarden die in de achtertuin stonden van de Berlijnse Rijkskanselarij in Berlijn. Vlakbij deze beelden van de kunstenaar Josef Thorak was Hitlers werkkamer. Steven M. bood de stukken aan bij kopers. Hij zei dat de beelden in handen waren van ene Klaus Dieter Flick, een van de nazaten van Friedrich Flick, een Duitse industrieel die tijdens de Neurenberger processen werd veroordeeld wegens slavenarbeid en werken voor nazi-Duitsland.

Kazerne

De vondst is sensationeel. Op de laatste bewegende beelden van Hitler is te zien dat de bronzen paarden al uit de tuin waren verdwenen. Hitler moet dus voor zijn dood opdracht hebben gegeven om deze  kunstschatten te verbergen. De Nederlandse speurders ontdekten via een krantenbericht uit 1989 dat er tientallen jaren beelden van Thorak en Arno Breker in een Russische kazerne in Eberswalde waren opgeslagen geweest. Na de val van de muur in 1989 verdwenen ze.

Stasi-chef

Een voormalige Duitse Stasi-chef hield zich tijdens de Koude Oorlog bezig doorverkopen van kunst aan westerse handelaren maar deze had de Thorak-paarden nooit verhandeld. Hij verwees de onderzoekers naar Klaus Dieter Flick, wiens vrouw lid is van de extreemrechtse NDP. Flick had enorme hoeveelheden nazikunst in zijn bezit. Wat precies de status is van al deze kunst en wie er recht op kan doen gelden is niet duidelijk. Steven M. is nu dus gedacht van heling omdat de werken die in bezit waren van onder meer Flick als gestolen worden beschouwd.