‘Nederlandse inlichtingen voor droneaanvallen’

Er zijn mogelijk inlichtingen die verzameld zijn door Nederlandse geheime diensten gebruikt bij Amerikaanse droneaanvallen in de hoorn van Afrika. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. 

Het gaat om metadata (gegevens over bijvoorbeeld telefoontjes) die zijn opgevangen door de MIVD. De telefoongesprekken zouden zijn opgevangen vanuit het Friese Burum, waar een aantal enorme schotels staan die communicatie via satellieten kunnen afvangen.

Vrachtschip bevrijd

De data zijn gedeeld met de NSA, die daarvoor in ruil de Nederlanders technologie gaven om inlichtingen op zee te verzamelen. Uit de documenten blijkt dat door de samenwerking de marine in 2012 een Pakistaans vrachtschip van piraten kon bevrijden.

Liquidaties met drones

De Amerikanen voeren in dezelfde regio ook regelmatig liquidaties met drones, onbemande vliegtuigjes, uit. De Nederlandse defensie zegt niet te kunnen uitsluiten dat de door Nederland verzamelde inlichtingen daarvoor ook zijn gebruikt.

'Werkwijze niet onthullen'

'In hoeverre inlichtingen bijdragen aan welke missie dan ook, kunnen we alleen vertellen als we onze werkwijze onthullen. En dat kunnen en mogen we nooit doen, want dat brengt niet alleen de operatie in gevaar, maar ook de levens van onze militairen', aldus het ministerie van Defensie tegen NRC.

NSA afhankelijk van Nederlanders

De NSA is afhankelijk van de Nederlandse inlichtingen, omdat de Amerikanen zelf geen toegang hebben tot het lokale telefoonnetwerk. De Nederlandse MIVD heeft dat wel. 

Lees ook:

NSA bespioneert gewoon iedereen

NSA zet afluisterapparatuur in computers

'NSA hackt Belgische encryptie-expert'

'NSA-gegevens in heroïnezaak'

AIVD en MIVD bestellen verboden spionagesysteem