NL internetverkeer mogelijk onder Patriot Act

Het grootste gedeelte van het Nederlandse internetverkeer kan mogelijk zonder problemen door de Amerikaanse opsporingsdiensten ingezien worden als het Amsterdam Internet Exchange, het belangrijkste internetknooppunt van Nederland, uit gaat breiden naar de Verenigde Staten. Het bestuur heeft plannen om daar een vestiging te openen omdat dat zakelijk aantrekkelijk is. Daarmee zou het internetverkeer onder de Patriot Act en de FISA-wet vallen.

Een groot deel van het internetverkeer tussen Nederlandse providers onderling en providers en het buitenland verloopt via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Het is het een na grootste internetknooppunt ter wereld.

Data tappen

Als de uitbreiding naar de Verenigde Staten er daadwerkelijk komt, valt het bedrijf onder de Patriot Act en de FISA-wet. Amerikanen kunnen dan alle data verzamelen die via het knooppunt kan worden verstuurd. Er moet daarvoor wel een tap worden geplaatst, het knooppunt slaat in principe geen data op.

Het gaat dan niet alleen om de Amerikaanse vestiging, buitenlandse vertakkingen vallen ook onder de wet. Het maakt niet uit of de servers in of buiten Amerika staan, zolang het bedrijf maar actief is in de Verenigde Staten.

Mogelijke uitweg

Op basis van de Amerikaanse wetten kunnen de Amerikanen dus ook het verkeer dat via de Nederlandse AMS-IX verloopt inzien. Dat is vrijwel al het internetverkeer in Nederland.

AMS-IX hoopt de wet te omzeilen door een dochteronderneming in Amerika op te zetten. De technieuwssite Tweakers heeft een juridisch advies aan de AMS-IX in handen, waarin staat dat privacyproblemen 'in potentie' opgelost zouden kunnen worden met een dergelijke constructie.

Verzet onder leden

Het is echter niet zeker of die constructie inderdaad werkt. Daarom is onder de 600 leden van de AMS-IX, waaronder alle Nederlandse providers, is een grote discussie uitgebroken rond de mogelijke uitbreiding.

De directe van AMS-IX wil niet reageren op discussie die tussen de leden is losgebarsten. Wel wordt benadrukt dat met een advocaat alle risico's worden afgewogen. Op 27 september is er een vergadering onder de leden.