Nederlandse leden Balkan-kartel opgepakt (VIDEO UPDATE)

In een grote internationale politie-operatie onder de naam Nana is een drugskartel in Kroatië opgerold. Daarbij zijn 9 verdachten opgepakt, waaronder 2 Nederlanders, verschillende Kroaten en een Colombiaan. Ook is er 100 kilo coke en 150 kilo marihuana in beslag genomen. 

Een 42-jarige Nederlander werd in Amsterdam aangehouden. De andere Nederlander, 47 jaar en van Bosnische origine, werd in Kroatië gearresteerd. Ze worden verdacht van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

Oud ijzer

De cocaïne en marihuana werden ontdekt in containerschip met een lading oud ijzer, afkomstig uit Panama. De vangst werd gedaan in de Kroatische havenstad Rijeka. Het kartel zou zich jarenlang hebben beziggehouden met drugshandel vanuit Panama, Colombia en Ecuador. De drugs waren bedoeld voor de Europese markt. Het Balkan-kartel zou ook verantwoordelijk zijn voor de smokkel van 69.000 pakken sigaretten.

Klapdag

Na jarenlang onderzoek was het donderdag 8 maart klapdag, met invallen in landen als Slovenië, Kroatië, Duitsland en Nederland. Ook de Amerikaanse DEA, Europol en justitie in Italië, Oostenrijk, Panama en Spanje waren bij operatie Nana betrokken. De twee hoofdverdachten zijn een Kroaat en een 39-jarige Colombiaan. De laatste zou verantwoordelijk zijn voor de drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa.