Nederlandse ‘leider’ cybercriminelen opgepakt in Brazilië

De politie zegt met de arrestatie van een 32-jarige Nederlander uit Barendrecht een van de belangrijkste gebruikers van “Genesis Market” te hebben aangehouden. De arrestatie is in het belang van het onderzoek pas dinsdag naar buiten gebracht, maar gebeurde al op 18 juli in Brazilië. In het internationale onderzoek “Operation Cookiemonster” werden in april al in 17 landen honderden invallen gedaan. Op Genesis Market boden hackers bundels met gegevens van mensen te koop aan. Met deze “digitale identiteiten” konden kopers cyberfraude gaan plegen door bijvoorbeeld bankrekeningen over te nemen.

Fingerprints

In Nederland waren in april al op 23 plaatsen invallen. De verdachte Nederlander is maandag 24 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten.

Genesis Market is op 4 april door de FBI offline gehaald. Er werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Daarmee konden cybercriminelen iemands online leven aannemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.

Wereldwijd werden begin april honderden doorzoekingen gedaan. In Nederland werden 17 aanhoudingen verricht en 23 doorzoekingen gedaan. Tijdens het onderzoek kwam de 32-jarige man ook in beeld. Hij stond bovenaan de lijst van Nederlandse verdachten omdat hij vermoedelijk op grote schaal handelde op de Genesis Market.

Grootste Nederlandse gebruiker

Ruben van Well van het Cybercrimeteam van de politie: ‘We verdenken deze man ervan dat hij voor tienduizenden euro’s heeft uitgegeven op de markt en daardoor de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market is en mogelijk zelfs tot de top 10 van grootste gebruikers wereldwijd behoort. We verdenken de man er van dat hij met zijn handelen heel veel mensen heeft gedupeerd. Er liggen aangiftes van mensen die voor tienduizenden euro’s bestolen zijn.’

De politie zegt samen met de FBI over ‘een schat aan informatie over de kopers van de markt’ te beschikken. Van Well: ‘Op het internet laat je altijd sporen achter, ook als je gebruik maakt van een VPN en ook als betaling plaatsvindt via crytovaluta. Het onderzoek is nog altijd in volle gang en meer aanhoudingen worden ook nu niet uitgesloten.’