Nederlandse man 2 jaar gegijzeld in Portugal

De Nederlandse Evert van der Linde (72) is bijna twee jaar lang gegijzeld in zijn eigen appartement in de Portugese Algarve. Zijn Duitse huishoudster en haar Italiaanse vriend ketenden de man aan zijn bed vast en drogeerden hem waarschijnlijk. Vervolgens zouden de twee de bankrekening van de Nederlander hebben geplunderd.

 

Van der Linde werd een paar dagen geleden bevrijd. Dat meldt RTL Nieuws. De man kocht een aantal jaar geleden een appartement in Portugal om van zijn oude dag te genieten. Hij had daar geen familie.

De dochter van Van der Linde had haar vader een paar jaar niet gezien en besloot hem te bezoeken. In eerste instantie werd ze niet door de huishoudster binnen gelaten, maar na aandringen mocht ze haar vader toch zien. Ze trof hem ernstig verzwakt aan. De man woog 75 kilo, terwijl hij een aantal jaar daarvoor nog boven de 100 kilo woog. Hij kon niet praten of lopen.

De Duitse huishoudster zei dat Van der Linde ernstig ziek was, maar dat zij tot het laatste moment goed voor hem zou zorgen. De dochter ging weer terug naar Nederland, maar vertrouwde het verhaal niet.

Toen zij in de boekhouding van haar vader dook, bleek dat de Duitse en haar vriend elke maand het pensioen van 2500 euro van Van der Linde opnam. Ook namen ze zijn vermogen van 150.000 euro op en ze woonden in zijn huis.

Samen met de politie en een advocaat ging de dochter naar het appartement in Portugal, waar de huishoudster werd gearresteerd, samen met haar vriend. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Van der Linde wil graag naar Nederland, verklaarde hij tegenover RTL Nieuws. Het grote probleem is dat hij niet is verzekerd. De huishoudster beheerde zijn geld, maar betaalde geen premies. Zijn dochter wil daarom de terugkeer zelf betalen.