Nederlandse marine pakt 2000 kilo harddrugs

Tijdens een patrouille in de Caraïben heeft het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Zeeland 2000 kilo harddrugs onderschept. De drugs werden vanaf een boot in zee gegooid, toen de verdachten in de gaten kregen dat ze werden achtervolgd door de marine.

In de nacht van 28 op 29 januari ontdekte een vliegtuigje van de Caraïbische kustwacht een verdacht vaartuig op open zee, zo meldt het Ministerie van Defensie vrijdag. De boot viel op door het vaargedrag en de positie. Door de inzet van een NH90-helikopter en een snelle onderscheppingsboot (met aan boord een Amerikaans kustwachtteam) kon het verdachte vaartuig worden onderschept. De drugs waren toen al over boord gegooid.

Onduidelijk

Het is onduidelijk wat voor soort drugs er in de balen was verpakt. het Amerikaans Openbaar Ministerie doet daar onderzoek naar.

De Zr.Ms. Zeeland voert sinds december vorig jaar patrouilles uit. Daarbij zijn al verschillende aanhoudingen verricht. In 2018 voerden ook andere schepen van de marine met succes patrouilles uit. Zo werd door de Zr. Ms. Friesland in oktober nog 900 kilo cocaïne gepakt.