Nederlandse mega-zaak in Hasselt

Het parket in Hasselt (B) bereidt een mega-zaak voor tegen de Eindhovense ondernemer Jo “Joke” L. Dat schrijft de Antwerpse Misdaadreporter. De Belgische justitie verdenkt hem ervan tientallen wietplantages te hebben opgezet in Nederland, België en Spanje. Verder zou hij partijen cocaïne, speed, xtc en GHB hebben gesmokkeld. 

L. is een bekende van Eindhovenaar Janus van W. die vorig jaar door de rechtbank in Hasselt is veroordeeld. In het onderzoek naar L. zou – net als in de zaak van Van W. –  een undercoveragent zijn geïnfiltreerd in de organisatie.

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Hasselt is sinds begin 2010 met het onderzoek bezig. De focus lag eerst op wiethandel en -teelt in de streek rond de grens met de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Na een rechtshulpverzoek vanuit België is de Nederlandse politie in september 2010 met de Hasseltse politie gaan samenwerken.

Tijdens het onderzoek werden op diverse plaatsen in Nederland en België een tiental hennepkwekerijen en -drogerijen ontmanteld.

De zes gearresteerde verdachten in België zijn een 50-jarige man uit Herselt, een 45-jarige man uit Aarschot, een 47-jarige man uit Lummen, een 46-jarige man uit Herk-De-Stad en twee vrouwen uit Peer.

Er hadden op vijftien locaties in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant huiszoekingen plaats en de politie trof twee wietplantages aan in België.

In Nederland waren er negentien invallen, onder meer in Budel, Eindhoven en Valkenswaard. In de regio Zuidoost-Brabant troffen de speurders 200.000 xtc-pillen, 2,5 kilo cocaïne, enkele kilo’s speed, 250 liter GHB en tientallen kilo’s gedroogde henneptoppen aan. Er werden vier wietkwekerijen en een drogerij ontdekt.

Er werden twaalf vuurwapens, grote geldsommen, kostbare horloges, auto’s, computers en laptops in beslag genomen.

Zie MIsdaadreporter.