Moordenaar wel van opsporingslijst, niet opgepakt

De 32-jarige Cumali Ata uit Steenwijk, die op de opsporingslijst van Europol stond omdat hij 12 jaar geleden zijn nichtje zou hebben vermoord, is toch niet opgepakt. Ata is wel van de opsporingslijst gehaald, maar het OM meldt nu dat eerdere berichten over zijn aanhouding onjuist zijn.

Onder meer de Volkskrant meldde vrijdag dat Ata zou zijn opgepakt. Maar het OM heeft dat ontkend op Twitter. Ata staat nog wel op de lijst van Interpol. Hij zou zijn 18-jarige nichtje, met wie hij een relatie had, in 2004 op een hotelkamer in Enschede om het leven hebben gebracht.

Prioriteiten

Een woordvoerder van Europol stelt tegenover De Stentor dat de Nederlandse politie zelf bepaalt welke criminelen op de lijst komen.

‘Wij stellen alleen de site beschikbaar. Europol gaat ook niet achter criminelen aan. (…) Het kan zijn dat een ander gezocht persoon meer prioriteit heeft gekregen van de Nederlandse politie. Maar het wil niet zeggen dat Ata dus is gearresteerd.’

Andere moordenaar van lijst

Ook het landelijk parket stelt dat het met ‘prioritering’ te maken heeft. Niet alleen de naam van Ata is van de Europol-lijst verdwenen, maar ook Hasen Aksema staat er niet meer op. Aksema is bij verstek veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw Marise van der Burg en de ontvoering van zijn dochter. Ook Aksema is niet opgepakt.