Nederlandse moordverdachte leidde wietplantage

De Spaanse politie heeft de Guardia Civil een Nederlander opgepakt die een zeer moderne set wietkwekerijen leidde. De man wordt volgens de Spaanse autoriteiten in Nederland verdacht van moord.

Alicante

Er zijn ook twaalf medeverdachten opgepakt. De groep huurde in het plaatsje San Vicente del Raspeig, in de buurt van Alicante, vijf luxe villa’s. Daar woonden de verdachten met hun familie maar er waren ook wietplantages aangelegd. De planten werden online in de gaten gehouden en verzorgd.

Dekmantel

De politie nam 3500 wietplanten in beslag, 60 kilo marihuana, 10.000 euro in contanten, vijf luxe auto’s en een grote hoeveelheid computers en communicatieapparatuur. Ook vond ze in een van de villa’s documenten die informatie bevatten over bedrijven die mogelijk als dekmantel of witwasvehikel dienden.

Vrouwen

Onder de verdachten (tussen de 25 en 45 jaar oud) zijn drie vrouwen. Volgens Spaanse media gaat het om vier Nederlanders, twee Oekraïners, twee Argentijnen, twee Marokkanen, een Rus en Bosniër en een Colombiaan. Ze zijn verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, het verbouwen en verhandelen van drugs en van elektriciteitsfraude.

De Nederlander zou in een jaar vier keer hebben laten oogsten. Hij leefde volgens de Spaanse autoriteiten op grote voet en bezocht luxueuze hotels, clubs en restaurants aan de Costa Blanca. De drugs werden door heel Europa verkocht zo denken de Spanjaarden.