Nederlandse officier van justitie naar Costa del Sol

Vanwege aanhoudende activiteiten van Hollandse criminelen wordt in Spanje permanent een Nederlandse officier van justitie gevestigd. Met name aan de Costa de Sol zijn er grote problemen. Dat gebied wordt daarom ook wel Costa del Crime of Costa del Coke genoemd.

In Spanje zijn steeds vaker Nederlandse criminelen betrokken bij cocaïnetransporten, wietkwekerijen, bomaanslagen en liquidaties. Van oudsher zijn Hollandse misdadigers aanwezig aan de Costa’s. Cor van Hout bijvoorbeeld had er al een huis.

6 ton coke

Maar sinds enkele jaren houden Nederlanders zich in Spanje steeds vaker en intensiever bezig met criminele activiteiten. Spanje is een van de grootste doorvoerhavens van drugs: hasj uit Marokko en cocaïne uit Zuid-Amerika. In oktober vorig jaar bijvoorbeeld werden verschillende Nederlanders aangehouden na een vangst van ruim 6 ton coke in een loods in Malaga – de op een na grootste Europese vangst ooit.

Dennis M.

Maar steeds vaker worden in Spanje ook drugs geproduceerd. Ook daarbij spelen Nederlanders een rol. Dennis M., een oude bekende van Gwenette Martha werd in juni vorig jaar opgepakt in de buurt van Alicante. Hij zou de leider zijn van de internationale bende die een serie hypermoderne wietkwekerijen exploiteerde in Spanje.

Italië

De Nederlandse officier van justitie zal een schakel zijn tussen het OM in Nederland en justitie in Spanje. Ook zal er in de Verenigde Staten permanent een Nederlandse officier van justitie worden gevestigd. In Italië is dat al het geval. Het gaat daar om liaisonmagistraat Hester van Bruggen, die zich vooral richt op de bestrijding van mensenhandel. Van Bruggen tegen de NOS: ‘Het zwaartepunt van mijn werk ligt vooral in het aanpakken van georganiseerde migratiecriminaliteit. Dat is meer dan ‘zomaar’ smokkel. Het gaat daarbij om handel in mensen, verkrachting, marteling, moord, orgaanhandel en witwassen. Alleen door internationaal samen te werken boek je resultaat en kan een vuist worden gemaakt tegen leden van mensenhandelnetwerken.’