Nederlandse overvaller gepakt in Polen

De autoriteiten in Polen hebben onlangs een 51-jarige Nederlander gearresteerd voor zijn betrokkenheid bij twee gewelddadige woningovervallen in Nijkerk in augustus en december 2010. De verdachte stond op de Internationale Opsporingslijst.

De 51-jarige landgenoot is vorige week dinsdag 8 oktober door Polen overgeleverd aan Nederland en zit voorlopig vast.

Opsporingslijst

Het overvallenteam van het district Gelderland-Midden kwam na onderzoek de 51-jarige man op het spoor. Hij bleek echter niet meer in Nederland te verblijven en werd op een internationale opsporingslijst geplaatst. Dat heeft vervolgens tot de arrestatie geleid.

Geweld

Een van de twee overvallen was op zaterdag 19 augustus aan de Nieuwe Voorthuizerweg in Nijkerk. Daar werd een gezin overvallen door twee gewapende mannen. De 46-jarige bewoner verzette zich maar moest dat onder meer met klappen bekopen. Ook werd hij met een stroomstootwapen bewerkt. De toen 18-jarige dochter kreeg een vloeistof in het gezicht gespoten. Uiteindelijk sloegen de overvallers op de vlucht zonder buit.

Stuk hout

De andere overval waar de man van verdacht wordt, was in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 december. De toen 58-jarige bewoner van een huis aan de Flier werd overvallen door drie mannen. Ook hier kwam geweld aan te pas en werd het slachtoffer geslagen, met vermoedelijk een stuk hout. De Nijkerker raakte dusdanig gewond dat hij naar het ziekenhuis moest. Door de overvallers werd toen wel geld buit gemaakt.