Nederlandse paardenvleescrimineel opgepakt

De Belgische politie heeft de Nederlandse hoofdverdachte opgepakt van een grote Spaanse bende die in heel Europa paardenvlees verhandelde, dat niet meer voor consumptie geschikt was.

Bekende

Europol heeft de man ‘recentelijk’ aangehouden, in een gezamenlijk actie met de Spaanse en Belgische politie. Dit laat ze zondag in een persbericht weten. De Nederlandse ‘zakenman’ zou vanuit de Spaanse provincie Alicante de organisatie hebben aangestuurd. Hij is een bekende in de paardenvleeshandel. ‘Maar toen de zaak aan het rollen kwam, was hij nergens te vinden’, aldus Europol. De Belgische politie arresteerde de Nederlander onlangs, in samenwerking met het federale voedselagentschap in dat land, en de Guardia Civil. Die Spaanse politiedienst hield in eigen land 65 andere verdachten in deze zaak aan.

Eerder veroordeeld

De Telegraaf meldt inmiddels dat het om de 67-jarige paardenvleeshandelaar Jan F. zou gaan. De man is volgens de krant in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. De criminele winst die hij daar mee maakte werd becijferd op 2,6 miljoen euro. Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket, aldus de krant.

Hamburgers

De groep paardenvleesfraudeurs die nu is aangehouden vervalste de identiteit van dieren die in slechte conditie of te oud waren, door de gegevens in microchips en in bijbehorende papieren te veranderen. Het ongeschikte vlees was afkomstig uit Portugal en Noord-Spanje. Na verwerking bracht men het vlees naar België, waarna het in heel Europa werd gedistribueerd.

Spoor

De verdachten zijn beschuldigd van dierenmishandeling, documentfraude, obstructie van de rechtsgang, overtredingen van de voedsel- en warenwet, witwassen, en deelname aan een criminele organisatie. Deze zaak werd opgestart, toen er in 2013 in Ierse beefburgers vlees van paarden werd aangetroffen. Dat spoor viel later samen met de ontdekking van de illegale paardenvleeshandel in Spanje, in 2016.