Nederlandse Pegida-voorman de cel in

Edwin Wagensveld (foto), de Nederlandse organisator van verschillende Pegida-demonstraties, is door justitie in Beieren veroordeeld tot 2 jaar en 9 maanden cel. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan belastingontduiking. De 50-jarige Wagensveld verdient zijn geld met wapenverkoop onder andere via internet. 

Wagensveld, in Duitsland ook bekend als Ed, der Holländer, is lid eerste uur van de anti-islambeweging Pegida. Hij maakte furore met zijn toespraken in Dresden, waar Pegida op maandagavonden demonstraties hield. De charismatische Wagensveld, groot, breed en goedlachs, las begin 2015 tijdens een van de bijeenkomsten in Dresden een tekst van Geert Wilders voor. De PVV-leider zelf sprak in april van dat jaar de menigte in Dresden toe.

Aan de grond

Tijdens de rechtszaak eerder deze week stelde Wagensveld en zijn advocaat dat hij financieel aan de grond zit. Hij was blij als hij de huur kon betalen. Die strategie paste Wagensveld snel aan toen de officier van justitie met bewijzen kwam waaruit bleek dat de Pegida-voorman een luxe leventje leiden. Zo betaalde hij voor een driedaags vakantietripje naar Italië zo’n 8000 euro. Wagensveld heeft voor bijna een half miljoen euro belasting ontdoken.

De Pegida-aanvoerder is volgens de Sächsiche Zeitung sinds 2013 al vier keer veroordeeld, onder andere voor belastingontduiking en mishandeling.