Nederlandse plofkrakers gepakt in Duitsland

In Dortmund (Duitsland) zijn op 17 april drie personen aangehouden, die er van worden verdacht een plofkraak te hebben willen zetten in het nabijgelegen Castrop-Rauxel. Een oplettende getuige zag even voor 3 uur ’s nachts een aantal mannen in de hal van de Sparkasse-bank. 

De 3 vertrokken daarop snel in een donkerkleurige Audi, maar werden in de buurt van Dortmund alsnog aangehouden. Bij de klopjacht werd ook een politieheli ingezet. Tot een daadwerkelijke plofkraak is het niet gekomen. Er is dan ook geen geld buitgemaakt.

Contant geld

Volgens de Nederlandse politie waren de verdachten eerder die nacht vanuit Nederland naar Duitsland gereden. Twee van de drie verdachten zouden daadwerkelijk bij de voorgenomen plofkraak betrokken zijn geweest. Ze zitten vast in Duitsland. In Nederland werden aansluitend op deze aanhoudingen op meerdere plaatsen huizen doorzocht. Hierbij werden gasflessen, contant geld en een wapen aangetroffen. Nader onderzoek moet uitwijzen bij hoeveel plofkraken de twee verdachten betrokken zijn. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Audi-bende

Er zijn regelmatig Nederlanders betrokken geweest bij plofkraken in Duitsland. Daarbij zijn verschillende criminelen gewond geraakt. Sadik C. kwam tijdens de vlucht van een plofkraak in Duitsland om het leven. De politie spreekt in dit verband vaak over de Audi-bende, omdat plofkrakers vaak dat type auto gebruiken. De bende zou uit zo’n 150 man bestaan die in een los verband samenwerken. Er is inmiddels een nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie om de leden van de Audi-bende aan te pakken. In het gezamenlijke onderzoek kwamen ook de plannen voor de plofkraak in Castrop-Rauxel naar boven. Vandaar ook dat de politie in de buurt was van de bank.